تاریخچه
واحد امور سینمایی در سال 1349 به منظور تهیهی فیلمهای مناسب، برای کودکان و نوجوانان آغاز به کار کرد. در سالهاي نخست، کانون با فیلمهای انیمیشن و زنده در فستیوال فیلمهای بینالمللی کودکان از جمله فستیوال فیلمهای کودکان میلانو ایتالیا، و نیز و سانفرانسیسکو شرکت کرد و آثار هنرمندان ايراني مورد توجه قرار گرفت. پس از انقلاب اسلامی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از سویی به دلیل پیش زمینهی فرهنگی و هنری خود و از سوی دیگر در پی یک جهش و انقلاب فرهنگی به برگزاری جشنوارهی بینالمللی پویانمایی تهران در سال 1377 (1999 میلادی ) همت گماشت. لذا از سال 1377 هر دو سال يك بار در اسفند ماه{ (دومین جشنواره در سال 1379 (2001 میلادی) ، سومین جشنواره در سال 1381 (2003 میلادی)، چهارمین جشنواره در سال 1383 (2005 میلادی)، پنجمین جشنواره در سال 1385(2007 میلادی)، ششمین جشنواره در سال 1387 (2009 میلادی)، هفتمین جشنواره در سال 1389 (2011 میلادی)، هشتمین جشنواره در سال 1391 (2013 میلادی)، نهمین جشنواره در سال 1393 (2015 میلادی)، دهمین جشنواره در سال 1395 (2017 میلادی) و یازدهمین جشنواره در سال 1397(2019 میلادی) }، جشنوارهی بينالمللي پويانمايي توسط كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان برگزار شده است.
جشنوارهی دوسالانهی پویانمایی تهران در سال 1377 (1999 میلادی )، با هدف کمک به رشد و گسترش هنر پویانمایی آغاز به کار کرد. تاکنون 11 دوره از این جشنوارهی بینالمللی برگزار شده است و به جرات میتوان گفت این جشنواره نه تنها در میان جشنوارههای پویانمایی جهانی جایگاه خود را پیدا کرده است، بلکه توانسته به بخشی از اهدافش که ایجاد زمینهای موثر و بستری شایسته برای هنر پویانمایی است، دست پیدا کند.
جشنوارهی بینالمللی پویانمایی تهران در دو بخش مسابقهی ایران و مسابقهی بینالملل ( چشمانداز و نمایش ویژه ) برگزار میشود. در کنار جشنواره، نشستهای تخصصی، بخشهای جانبی، بازار بزرگ ملی پویانمایی، قراردادهای خرد و کلان در میتینگها، گفتگوی ویژه و تخصصی و رایزنیهایی بدون محدودیت حد و مرزها در پیچینگها با افراد خبرهی بینالمللی برگزار میشود که این امر باعث برجستگی جشنواره در سطح جهان شده است. حضور حداقل 80 کشور مهم جهان که در هنر انیمیشن تخصص و فعالیت دارند یکی دیگر از موفقیتهای جشنوارهی بزرگ پویانمایی تهران است. اطمینان هنرمندان به این جشنواره حاصل شده و حضور با ارزش برترینها و معتبرترینهای انمیشن جهانی، برای داوری و کارگاهها و حضور هنرمندان بزرگ بینالمللی را فراهم نموده است.
همچنین میتوان از حضور هنرمندان بزرگی مانند- فیردوزه بولبولیا - اندژه رومن یاشویچ - پریت پارن - دراگان میلینکویچفیمون - ایزابل هرگورا - خوان پابلو زاراملا - جیانالبرتو بنداتسی - مکس هاتلر - ولودیمیر دیاگیلف - مایا یوشنو - ماریا کارمن سانتوس - میکاییل آلدوشین - پیر هبرت - رایموند کرومه - مایکل دودوک دوویت - فرنس میکولاش - سیلوی برینگز - ولکر پتزولد الکساندر پتروف به عنوان دستاورد دیگر این جشنواره نام برد .
بخش مسابقه شامل چهار بخش است: 1- فیلم کوتاه 2- فیلم بلند 3- دانشجویی 4- دینی. همچنین آثار برجستهی پویانمایی بینالملل و ایران در دو بخش چشمانداز و نمایش ویژه، به امید معرفی و ارائهی آثار برتر این صنعت به مخاطبان و تماشاگران ایرانی به نمایش در میآید و جشنواره را به دانشگاهی کوچک برای علاقمندان این هنر - صنعت تبدیل کرده است.
دوازدهمین دورهی این جشنواره، سال1400 در تهران از 14 تا 18 اسفند ماه، برگزار میشود و امید است که همچنان بتواند سهمی در پیشرفت و گسترش این هنر در کشور و معرفی تکنیکها در سطح جهانی داشته باشد و نیز محملی باشد برای ارائهی توانمندیهای پویانمایی کشور در عرصهی جهانی و بینالمللی.
راهی کوچک برای افزایش توان بالقوهی آثار فاخر پویانمایی ملی.